Cum sa decoram un apartament de inchiriat pentru a ne simti “acasa”

Sfaturi pentru a decora un apartament de inchiriatMulti dintre noi petrecem ani buni locuind in apartamente inchiriate, pana cand ajungem sa locuim in apartamentul sau casa noastra.

De obicei inchirierea unui apartament da senzatia unui lucru temporar. Nu puteti sa faceti orice modificari ati dori, iar uneori trebuie sa va acomodati cu mobila veche din bucatarie sau cu niste candelabre demodate.
De multe ori spatiul nu este suficient si, daca cumva va veti muta in curand, nu are rost sa mai vopsiti peretii.

Oricine se muta, indiferent daca este vorba despre inchirierea unui apartament sau inchirierea unei case, trebuie sa faca fata anumitor provocari: procesul de despachetare rapida si succesul in a repartiza toate lucrurile in locurile potrivite, limitele de buget, etc. Nu trebuie sa uitam de factorul timp: atunci cand inchiriem un apartament pentru un an, nu e o solutie sa asteptam 10 luni pentru a ne simti ca acasa.

Iata cateva sugestii pentru a va simti ca acasa in apartamentul inchiriat:

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa despachetati. Daca trebuie sa lasati cateva lucruri in cutii, depozitati-le intr-un colt mai ascuns in spatele unei draperii sau intr-un dulap. Nu lasati cutiile in camera de zi.

Agatati lucruri pe pereti

Omenii au tendinta de a personaliza peretii la sfarsitul operatiunii de decorare. Insa, tablourile sau obiectele de décor atarnate pe pereti reprezinta primul semn ca cineva locuieste intr-o casa. Chiar daca vreti sa asteptati cu montarea tablourilor pentru a gasi locul perfect si a nu face gauri in plus, e bine sa nu amanati prea mult acest pas, mai ales daca nu veti locui pentru o perioada foarte mare de timp acolo. In caz ca faceti gauri in locuri nepotrivite, puteti sa le astupati cu putin gips si vopsea.
Puteti pune pe pereti tablouri de dimensiuni mari sau un grup de obiecte de dimensiuni mai mici. Orice obiect de décor care arata frumos poate fi agatat pe perete. Daca aveti si un spatiu limitat, puteti salva astfel din spatiul de depozitare.

Alegeti mobila confortabila

De multe ori oamenii aleg mobila in functie de pret sau marime. Nu are niciun sens sa luati cina la o masa micuta doar pentru a face economie de spatiu. Chiar daca locuiti intr-un apartament mic, nu trebuie sa cumparati si mobila mica. Alegeti piese de mobila mai confortabile, chiar daca sunt mai putine. De exemplu, puteti opta pentru o canapea confortabila, in care sa va odihiti bine, chiar daca nu mai incape si o masuta pentru cafea.

Marimea este insa un criteriu important in decorare, indiferent daca e vorba de un apartament de inchiriat sau de viitoarea dumneavoastra casa. Un pat mare de dormitor cu baldachin este greu de strecurat in majoritatea locuintelor. Intotdeauna un dulap agatat pe perete sau o comoda inalta de colt sunt mai indicate decat o comoda joasa si lata care ocupa o latura intreaga a unei camere. Canapelele care au bratele mai inguste salveaza spatiul, oferind mai mult loc pentru sezut.

Atunci cand folositi mai putine piese de mobilier, va puteti permite sa cheltuiti mai mult pentru a alege obiectul potrivit.

Daca aveti nevoie de spatii de depozitare in plus, incercati sa evitati containerele si rafturile din plastic, chiar daca sunt mai ieftine si usor de instalat. Incercati sa cautati materiale mai naturale, care imbogatesc textura si dau un aspect mai clasic spatiului in care locuiti. Folositi cosuri si cutii din rachita sau rafturi si mini mobilier din lemn. Puteti sa recuperati mai usor lucrurile de pe rafturi, decat rascolind prin containere.

Decorati cu plante vii

Unii dintre noi consideram o corvoada ingrijitul unor plante, insa plantele verzi dau viata oricarei locuinte. Frunzele verzi in vase colorate sau violetele asezate pe pervazuri creeaza o impresie placuta in apartamentul dumneavoastra.

Folositi obiecte decorative care se potrivesc oricarui sezon

Nu asteptati sarbatorile pentru a decora casa. Nu e neaparat necesar sa va reinnoiti anual stocul de obiecte pentru Craciun, pentru a va ocupa si mai mult spatiu de depozitare pentru tot restul anului.
Intr-un apartment, e de preferabil sa utilizati spatiul liber pentru a depozita alimente, vase si ustensile necesare in bucatarie, in detrimentul decoratiunilor de sezon. Alegeti din start obiecte care sunt si utile si atractive. Platourile cu picior pentru prajituri, vazele frumoase si bolurile de lemn pot fi obiecte de decor de efect pentru orice sezon.