Visezi la un apartament renovat? Află de ce autorizații ai nevoie

Renovare impakt imobiliare

Vine, vine primăvaraaa! În cartier se aud triluri de bormașină, iar tu deși ai fost deranjat de ele la început, acum visezi la renovarea propriului apartament. Știm cât de tentant este să-ți renovezi apartamentul mai ales în ultima vreme când ai petrecut atât de mult timp în el.

Dacă nevoile tale s-au schimbat, dacă aștepți un nou membru în familie sau pur și simplu vrei să schimbi atmosfera, reconfigurarea este deseori o soluție optimă. Să nu uităm că o renovare temeinică poate contribui favorabil și la prețul cu care închiriezi sau vinzi imobilul dacă asta ai de gând cu el.

Înainte de a te apuca de orice ar fi bine să consulți planurile tale din punct de vedere legal. Exact! De exemplu, înainte de orice construire, extindere, recompartimentare sau consolidare a unui imobil, ai nevoie de o autorizație specifică, de construire. De ce să dai banii pe o amendă când îi poți da pe o canapea asortată noului tapet?

Să descoperim împreună cazurile când NU ai nevoie de autorizații:

  • Lucrări care NU modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora;

  • Reparații ale împrejurimilor, acoperișurilor, învelitorilor sau teraselor, când forma și materialele lor nu se schimbă;

  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, când se păstrează forma, dimensiunile golurilor și ale tâmplăriei;

  • Zugrăveli și vopsitorii interioare;

  • Zugrăveli și vopsitorii exterioare, când nu se modifică elemente de fațadă și culori ale clădirilor.

Ideile tale se încadrează în cele care nu au nevoie de autorizație? Spor la treabă!

Când ai însă nevoie de autorizația de construire? Oricând îți propui lucrări de construire:

  • Consolidare;

  • Modificare;

  • Extindere;

  • Reconstituire;

  • Schimbare de destinație;

  • Reparare a construcțiilor de orice fel și a instalațiilor acestora.

Prin autorizația de construire se înțelege actul care conferă cetățenilor dreptul de a construi dar și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. Autorizația de construire se eliberează pentru cel mult 12 luni, de Primărie, în baza unui dosar ce curpinde o serie de avize, acorduri și proiect tehnic.

Ea se solicită de către deținătorul unui drept real asupra imobilului – drept de proprietate, de uz, uzufruct, etc. Nu uitați că și o eventuală recompartimentare a locuinței necesită aprobare. Mai multe detalii poți găsi în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

ATENȚIE! În cazul în care ai achiziționat un apartament prin credit bancar, în funcție de tipul creditului, va trebui să obții acordul scris al băncii, Ministerului de Finanțe sau al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

Nu în ultimul rând, respectarea orelor de liniște și notificarea prealabilă a vecinilor cu privire la planurile tale de renovare sunt binevenite. Acestea transmit bun-simț și încurajează o relație plăcută cu vecinii tăi.

Dacă uneori nu se pot respecta orele de liniște, ai grijă să-ți anunți pe vecinii tăi că vei face gălăgie și mai ales de durata acesteia. Nu e nimic mai neplăcut ca o bormașină sâmbăta la 13:00, când încerci să culci copilul sau la 10 dimineața, după o noapte de nesomn.

Spor în toate planurile tale! Evită neplăcerile și renovează legal cu o autorizație de construire valabilă atunci când e cazul.

Vrei să-ți valorifici investiția în renovare și să-ți aduci imobilul pe piața imobiliară?

Contactează-ne și te vom ajuta!