Images

Trei beneficii pe care le obții dacă îți iei acum un apartament în chirie

IMG_6030

Multe apartamente s-au eliberat în ultimele două luni din cauza lockdownului, adică a izolării pe care pandemia COVID-19 a produs-o. Practic, în ultimele două luni am stat în casă.

Acum, de când starea de urgență s-a înlocuit cu cea de alertă, am început să ne mișcăm mai liber, însă cu prudență, iar majoritatea activităților le desfășurăm tot de acasă.

Consecințele în piața chiriilor din Cluj au fost naturale:

  • mulți studenți au plecat acasă și au continuat să urmeze online cursurile universității la care s-au înscris. Prin urmare, nu mai era necesar să plătească o chirie așa că au plecat din oraș.

  • mulți tineri profesioniști care munceau în Cluj au intrat sub zodia muncii remote. Practic, au lichidat apartamentul în care plăteau chirie și au plecat acasă, adică în Suceava, Zalău, Bistrița sau alte orașe ale țării, depinde de proveniența lor.

Perioada COVID – 19 vine cu incertitudini și frământări pentru mulți oameni care muncesc sau studiază la Cluj. Cea mai frecventă întrebare pe care o auzim de la ei în această perioadă este ce urmează?

Poate că și tu, cel care citești acum aceste rânduri, te afli în rândul celor pe care îi apasă nelămuriri precum:

  • Cât va mai dura pandemia?

  • Ce reguli se vor impune în viitor?

  • Mă întorc la școală sau la serviciu în lunile următoare? Revin la Cluj?

În cazul în care te numeri printre cei care așteaptă semnale să revină în Cluj, dar nu știu încă în ce condiții vor putea să facă relocarea, articolul pe care îl citești e pentru tine.

Îți vom împărtăși în rândurile de mai jos prognoza noastră, a celor de la Impakt Imobiliare, și o sugestie practică pe care poți s-o pui în aplicare ca să obții în viitor o chirie mai bună.

Informația te ajută în mod deosebit dacă ai fost sau urmează să devii chiriaș.

În cazul în care ești proprietar și vrei să dai apartamentul în chirie, ideile de mai jos te pot ajuta să îndeplinești mai ușor așteptările viitorilor tăi chiriași, astfel încât să-ți închei tranzacția în cele mai bune condiții pe care piața le permite.

Prognoza cea mai realistă pe care noi o putem avansa acum este că prețul chiriilor va crește la vară.

Mai precis, ne așteptăm ca din luna iulie încolo, o chirie pentru un apartament cu una sau două camere să fie mai mare decât acum.

Pare contraintuitiv, acum când prețurile au scăzut, în medie, cu peste 20%.

De exemplu, dacă la începutul anului un apartament cu 2 camere dintr-o zonă bună precum Iulius Mall se închiria cu 600 de euro pe lună, acum prețul e în jurul sumei de 450 de euro.

Totuși, relaxarea măsurilor anti-COVID și chiar prognozele optimiste că îmbolnăvările vor scădea în perioada următoare vor repune, ușor, economia în mișcare.

Ne așteptăm ca din luna iulie cererile de apartamente să crească, iar prețurile, implicit, să se mărească și ele.

Ok și ce fac în condițiile astea?

S-ar putea să te întrebi pe bună dreptate.

Sugestia noastră pentru tine, dacă știi că vei reveni în Cluj pentru muncă sau studii, este să închiriezi un apartament acum și să nu aștepți până la vară când prețurile vor crește din nou.

Iată cele mai importante beneficii pe care le obții dacă îți rezolvi chiria acum și nu mai amâni până în iulie.

Primul beneficiu pe care îl obții este prețul mai mic. Mai precis, poți să-ți negociezi, așa cum scriam mai sus, o chirie lunară cu aproximativ 20% mai mică.

Cel de-al doilea beneficiu este faptul că proprietarii sunt mai flexibili la garanțiile pe care le percep atunci când te muți.

Probabil știi că la o închiriere obișnuită proprietarul îți cere echivalentul a două-trei chirii ca depozit pentru eventualele pagube pe care le poți produce cât timp ocupi apartamentul. Banii aceia îi primești înapoi, în cel mai bun caz, doar după ce părăsești apartamentul.

Riști, printre altele, abuzuri din partea proprietarului: să ți se sustragă părți din garanție pe motiv că scârțâie ușor clanța de la debara sau robinetul de la bucătărie se mișcă puțin de tot în condițiile în care e normal ca un apartament să se mai uzeze într-un an sau doi. Nu-ți spunem că vei scăpa de garanție, dar acum sunt șanse ca depozitele care ți se cer să fie mai mici. Acum, dar nu și peste două luni.

Cel de-al treilea beneficiu care te poate interesa dacă ai mașină este locul de parcare gratuit.

În general, pentru parcare se cere un plus de 50 de euro pe lună pe care ai șanse să nu-l plătești dacă faci tranzacția acum cât timp piața chiriilor a scăzut ușor.

Sună bine, dar eu nu mă mut la Cluj acum, ci la vară eventual.

Ce fac în codițiile astea? Plătesc în gol două- trei chirii ca să fiu sigur că prind ceva mai ieftin?

Probabil că-ți pui o astfel de întrebare în timp ce citești, iar frământarea e cât se poate de normală.

Nu pare logic să vii acum la Cluj din Arad, Sibiu, Brașov sau chiar Iași, Botoșani, Piatra Neamț ca să:

  1. îți închiriezi un apartament

  2. te întorci acasă, mai stai două –trei luni, timp în care plătești chiria de la Cluj, iar apoi revii.

Totuși, soluțiile aparent ciudate pot să fie mai eficiente pe termen lung.

Haide să luăm următorul scenariu.

Un apartament cu două camere în zona Gheorgheni din Cluj costă, în mod obișnuit, 600 de euro/lună, iar tu vrei să-l închiriezi din iulie-august încolo pe o perioadă de un an, să spunem.

Să facem acum rapid un calcul rapid legat de costurile pe care trebuie să le suporți pe un an în funcție de timing-ul pe care îl alegi.

Scenariul 1, varianta standard: închiriezi mai târziu la preț întreg atunci când va fi nevoie să te muți:

  • Chiriile lunare: 7.200 euro

  • Garanții (trei chirii): 1.800 euro

  • Locul de parcare: 600 euro

  • Total plată pe un an: 9.600 euro

Scenariul 2: închiriezi mai devreme ca să profiți de prețul redus, chiar dacă nu e nevoie să te muți acum:

  • Chirii lunare: 5.400 euro

  • Garanții (o chirie maximum): 450 euro

  • Locul de parcare: 0

  • Total: 5.850 euro

Prin urmare, e adevărat că, dacă închiriezi acum un aparatament în Cluj, există posibilitatea să plătești două – trei chirii pe degeaba pentru că nu vei locui acolo sau nu vei avea nevoie de apartament, DAR gândește-te la banii pe care îi economisești pe parcursul unui an.

Ai șanse, practic, să plătești cu 40% mai puțin pentru cazarea din Cluj pe un an, ceea ce înseamnă că poți să economisești sume de până la 3.700 de euro. Cum ar fi?

În încheiere, iată ce-ți propunem: scrie-ne un mesaj aici, la rubrica noastră de contact și spune-ne care sunt top 3 frământări pe care le ai dacă intenția ta e să te muți în chirie.

Îți răspundem și te ajutăm cu idei.

APARTAMENT DE INCHIRIAT – SFATURI PENTRU CHIRIASI

a66717d3-e733-4ebf-8233-252846fd0482

Fie ca vrei sa te muti singur/a sau impreuna cu alte persoane, vrei ca locuinta inchiriata sa te faca sa te simti acasa.

Creeaza-ti o imagine de ansamblu asupra proprietatii pe care ai dori sa o inchiriezi. Fie ca vorbim despre o casa sau un apartament, este important sa stii de cat spatiu ai nevoie. Cate camere sa aiba locuinta? Cum sa fie compartimentata? In cazul apartamentelor, iti doresti sa aiba balcon sau mai degraba o terasa generoasa?

Etajul si suprafata sunt de asemena importante si daca mai adaugam si orientarea, ne-am ales cu un plan schematic concret. Alt aspect important de luat in calcul este : “noua casa” ar trebui sa fie mobilata sau nu?

Poti cauta singur/a pe site-urile de specialitate sau poti apela la o agentie imobiliara. Sfatul nostru este sa apelezi la specialisti pentru ca un consilier imobiliar iti poate recomanda direct o varianta potrivita nevoilor tale de locatiune. Economisesti atfel timp in cautare, in plus, cui nu ii place sa mearga la sigur ? O companie imobiliara are un intreg portofoliu de proprietati pe care ti le pune la dispozitie pentru vizionare.

Contureaza-ti un buget

Dupa ce ai rasfoit cateva oferte online si ai o idee aproximativa, stabileste un buget. Specialistii iti recomanda ca acesta sa fie flexibil. Se intampla adesea ca proprietatea „de vis” sa fie putin mai scumpa decat suma stabilita initial, vechea zicala spune ca „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”. In cazul acesta, un agent imobiliar te poate ajuta sa iti construiesti strategia de negociere a pretului de chirie.

Ce se intampla la vizionarea locatiei?

Odata ajuns/a in interiorul proprietatii iti vei face o idee despre cat de potrivita este pentru nevoile tale. Incearca sa te raportezi la nevoile cele mai importante ( trei criterii de la care nu faci compromis) fiindca detalii mici precum reorganizarea mobilierului ori un obiect in plus (sau in minus) ori detalii de decoratiuni interioare pot fi discutate si negociate cu proprietarul.

La ce sa fii atent cand esti in interiorul apartamentului ?

Desigur, vei fi captivat de lumina, culori si mobilier, dar nu ar trebui sa omiti verificarile un pic mai… tehnice si anume instalatiile sanitare si electrice sunt optime si pot fi utilizate fara riscuri? Este necesara o rezugravire a apartamentului ? Sunt mici reparatii de facut? Nu uita sa verifici obiectele de mobilier si electrocasnicele pentru a te asigura ca sunt functionale si ca eventualele stricaciuni nu iti vor fi imputate.

Vazut, placut, inchiriat!

Ai ajuns in acest punct deci partea cea mai dificila s-a incheiat. Tot ce ramane de facut este stabilirea datei de inceput a contractului, modalitatea de plata a chiriei (numerar sau transfer bancar) si moneda tranzactiei (RON sau Euro), cursul de schimb valutar in cazul in care se achita in alta moneda decat cea stabilita in contractul de inchiriere.

Odata stabilite toate acestea, este necesar sa semnezi un proces verbal de predare-primire a locuintei, adica o lista ce contine toate obiectele din casa si starea acestora dar si indexurile de contorizare a utilitatilor ( ex: Curent electric, gaze naturale etc) precum si numarul de chei de acces.

De ce e important procesul verbal de predare primire?!

Te indemnam mai sus sa verifici functionalitatea optima a obiectelor din casa fie ele de mobilier sau electrocasnice astfel incat sa poti semnala din timp micile nereguli existente. Conform legislatiei in vigoare, cade in obligatia Proprietarului sa predea proprietatea in perfecta stare de folosire.

Apropo, de ce e important sa inchiei un contract de inchiriere?

In primul rand acesta nu ar trebui sa fie un aspect negociabil. Contractul de locaţiune este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie , insanu este doar un document cu valoare juridica care te obliga la plata chiriei ci este un document care exprima clar drepturile si obligatiile fiecarei parti. Asadar toate informatiile si asteptarile fiecarei parti contractuale sunt setate corect si transparent inca de la inceput.

Daca optezi pentru un serviciu imobiliar de specialitate, persoana care iti prezinta apartamentul spre inchiriere se ocupa mai departe de aspectele juridice: contractul de inchiriere (care poate fi personalizat cu acordul ambelor parti, Chirias si Proprietar, in limitele legale, bineinteles. Spre exemplu valoarea garantiei platita la momentul inchirierii locatiei, numarul de persoane care vor locui etc).

In concluzie, trebuie sa ai in vedere o multime de aspecte atunci cand intentionezi sa inchiriezi o proprietate pentru locuit. Daca ai nevoie de sustinerea noastra, iti stam oricand la dispozitie!

Ne gasesti la sediul nostru sau pe site-ul nostru http://impakt-imobiliare.ro/

Succes in cautarile tale!

PS- Asteptam sugestiile tale pentru teme de articol !
Echipa Impakt Imobiliare

1 (2)