Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand doresti sa cumperi o locuinta?

Cu totii ajungem la un moment dat, sau  cel putin ne dorim sa ajungem la momentul in care vrem sa achizitionam o locuinta .

Totul ar trebui sa fie foarte simplu … stii ce-ti doresti … te vezi locuind in spatiul visat de atata timp … stii cum vrei sa fie decorat caminul tau … stii bugetul in care trebuie sa te incadrezi … stii zona pe care o preferi sau care crezi ca ti se potriveste … cunosti site-urile
de specialitate unde poti sa gasesti locuinte oferite spre vanzare , detalii, fotografii, amplasare pe harta … toate la cateva click-uri distanta …

…TOTUL PARE ATAT DE SIMPLU … TEHNOLOGIA FACE TOTUL PENTRU TINE …

Oare sa fie chiar asa?

Cati dintre voi, sau dintre cunoscutii vostri n-au ajuns la capatul rabdarii in tot procesul de cautare si de cumparare al unui imobil?
Cati nu au renuntat, cel putin pentru o perioada scurta, sa mai caute sa cumpere ceva?
Cati dintre voi, sau cunoscutii vostri au cumparat ceea ce si-au dorit cu adevarat?
Cati dintre voi nu ati ramas cu un gust amar in urma intregului proces?
Cati dintre voi ati ajuns in discutii avansate cu proprietarii imobilelor ca pe urma sa ramaneti dezamagiti de faptul ca nu puteti incheia vanzarea datorita uneia sau mai multor probleme juridice care nu v-au fost expuse de la inceput sau nu ati gasit o solutie pentru rezolvarea lor in timp util ?
Cati dintre voi, desi ati gasit imobilul dorit, nu ati obtinut finantarea dorita de la banca/i?
… si lista poate continua

… TOTUSI … NU ESTE ATAT DE SIMPLU PE CAT PARE ….

Sunt multe situatii necunoscute cu care te confrunti atunci cand vrei sa cumperi un apartament!

Recomandarea Nr. 1 ar fi sa apelezi la specialistii in domeniu care te pot ajuta ca aceasta experienta sa fie una cat mai placuta, asa cum ar trebui de fapt sa fie, tu, cumparatorule, ar trebui sa te bucuri de faptul ca te muti in casa noua, ca e o noua etapa pentru tine si familia ta,
… n-ar trebui ca acest lucru sa fie un stres continuu, o neplacere, un morman de nervi pentru tine …

Dar totusi … daca-ti plac sporturile extreme :) ar trebui sa ai in vedere cateva aspecte si sa tii cont de cateva reguli :

1. Stabileste-ti clar bugetul de care dispui!

Indiferent daca dispui de numerar sau o parte numerar iar diferenta vrei sa o finantezi prin intermediul unui produs bancar, este foarte important sa fii sigur de bugetul maxim de care dispui, de finantarea maxima pe care o poti obtine de la banca si in ce conditii.
Deci daca depinzi de o finantare, sfatul meu este sa soliciti o preaprobare financiara de la minim 3 institutii bancare sau cel putin o simulare scrisa.
Asa vei putea sa-ti stabilesti bugetul maxim pentru achizitia locuintei, tinand cont bineinteles de cheltuielile implicite ale unei tranzactii imobiliare: onorariu notarial, taxe de intabulare, taxe de inscriere a ipotecii (daca e cazul), taxe de verificare a regimului matrimonial, taxe de acordare a creditului, taxa de evaluare a imobilului, garantii, diferenta de curs valutar, comisioane de transfer, etc. dupa caz.

2. Prospecteaza

Fa o lista cu toate avantajele si beneficiile pe care vrei sa le aiba viitoarea ta locuinta: locatie, tip de imobil, regim de inaltime, etaj, nr. de camere, nr. de bai, compartimentare, dispunere, finisaje, mobilier, dotari, nr. parcari, garaje, zona verde, aproape de institutii, de mijloacele de transport si lista poate continua .

Stabileste maxim 3 criterii la care nu faci compromis.

3. Vizioneaza ofertele

Apoi, fa o selectie de oferte ( cat mai multe posibil) de pe site-urile de specialitate care sa se incadreze aproximativ in lista ta de avantaje si beneficii si vizioneaza-le.
Spre surprinderea ta, vei vedea ca multe detalii din prezentare si din fotografii, nu coincid la fata locului sau difera de perceptia si imaginea de ansamblu pe care ti-ai facut-o in mintea ta.
De asemenea zona, vecinii, poate nu sunt chiar ceea ce ai visat si astfel , lista cu oferte se va restrange.
Tinand cont de bugetul alocat, criteriile tale de selectie si oferta disponibila pe nișa ta, vei vedea ca va fi nevoie sa faci compromisuri.
Abia atunci, va prinde un contur real prototipul viitorului tau camin.

4. Alegerea ofertei castigatoare

Dupa vizionarea potentialelor oferte care se incadreaza in criteriile tale de selectie, fa o lista cu top 3 oferte care se incadreaza in bugetul tau, contin cele 3 criterii de selectie la care nu faci compromis si noteaza plusurile si minusurile fiecarui imobil.

Alege imobilul care are cele mai putine MINUSURI !!!! Pe acelea va trebui sa le imbunatatesti pe cat posibil, ceea ce inseamna BANI de investit pe viitor!

… si TA DAAAAM … ai o ” finalista” … Oferta Nr. 1 …

… dupa lungi cautari, vizionari, deliberari … totul s-a finalizat …
NU, … NU S-A FINALIZAT … abia acum urmeaza partea cea mai importanta… partea care implica BANI si implicit posibilitatea PIERDERII LOR.

5. ALEGE CEL MAI BUN NOTAR,  NU CEL MAI IEFTIN !!!

Este foarte trist ca alegem dupa cele mai ieftine servicii si oferte si apreciem calitatea doar in momentul cand pierdem bani sau intampinam probleme din cauza alegerilor noastre proaste.

Munca unui notar este foarte importanta si trebuie sa tii cont de faptul ca imobilul pe care il vei cumpara il vei revinde, daca va fi cazul, peste cativa ani, sau vei dori sa obtii o finantare ipotecandu-l sau vei avea nevoie sa-l valorifici in alt fel si ultimul lucru pe care ti-l vei dori va fi acela de a avea probleme juridice cu documentele.

Tot mai des aud din partea clientilor intrebarea:
“-Notarul recomandat de dvs. Percepe TVA? Noi nu vrem sa platim TVA si vrem sa incheiem actele la notarul cel mai ieftin!!!

Dragii mei, cota de TVA, nu e un moft, este dovada clara a numarului mare de tranzactii pe care acel NOTAR le-a incheiat.

Si atunci, pune-ti si tu intrebarea, oare acel notar cu onorariu “mare” la care se adauga si TVA, nu s-a perfectionat incheind atatea tranzactii diferite?  Oare TVA-ul nu certifica o oarecare experienta?

Sa fie la fel de specializat si sa ne poata oferi cele mai bune solutii oricare dintre ei, indiferent de nivelul de cariera, ca si experienta vorbind?

Pentru ca va spun cu certitudine, nici o tranzactie nu seamana cu cealalta !

6.Pregateste documentele proprietatii pentru vanzare

Asigura-te ca documentele proprietatii sunt transmise notarului cu cel putin 2 zile inainte de data stabilita pentru incheierea vanzarii!
Este foarte important ca documentele sa fie verificate inainte de catre notarul instrumentator al actului de vanzare autentic, deoarece la o verificare amanuntita pot sa apara diferite probleme juridice, rezolvabile bineinteles, cum ar fi o eroare de notare in cartea funciara, numarul scarii notat gresit, o ipoteca neradiata care a fost achitata demult, etc., problema care, neidentificata la timp ar genera, in cel mai bun caz, o amanare a tranzactiei.

7. Incheierea vanzarii

Dupa ce toate aspectele juridice sunt clarificate, iar contractul de vanzare autentic este semnat, devii in sfarsit, noul proprietar al apartamentului dorit !

Trebuie sa tii cont ca vanzarea este in totalitate incheiata, in momentul in care si banca vireaza proprietarului restul de pret pe care aceasta s-a obligat sa o finanteze prin contractul de credit semnat intre ea si tine in calitate de client,  asta in cazul in care ai optat pentru o finantare,  bineinteles.

Predarea apartamentului se face conform intelegerii dintre parti, comparator-vanzator, in conditiile si la termenul specificat si asumat in Contractul de vanzare autentic.

… Si TA DAAAM … totul s-a finalizat … SFARSIT …

.. NU S-A FINALIZAT … IMI PARE RAU SA TE DEZAMAGESC … URMEAZA AMENAJAREA LOCUINTEI … :)

… Dar despre acest aspect va voi da cateva idei intr-un articol viitor… :)

Va doresc spor si succes in procesul de achizitie, iar daca vreti sa va fim alaturi si sa va sprijinim ca toate sa mearga ca pe roate, suntem la un click distanta!
… pentru ca iubim aceasta meserie si ne pasa de toti clientii !

Cornelia Ștețco
Specialist Imobiliar,
Impakt Imobiliare