Guvernul suplimenteaza programul “Prima casa”

Ministerul Finanţelor propune suplimentarea bugetului destinat garanţiilor pentru programul „Prima Casă“ prin redirecţionarea unor sume de aproximativ 486 milioane de lei neutilizate în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL.

PROGRAMUL PRIMA CASĂ

Aproximativ 486 milioane de lei vor fi redirecţionate de către Ministerul de Finanţe pentru a suplimenta bugetul programului „Prima casă“. Proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei precizează că suma de bani provine de la programul de achiziţie a locuinţelor ANL rămasă neutilizată. „În perioada septembrie 2013 – iunie 2014 au fost înregistrate 201 solicitări de acordare de garanţii pentru achiziţia de locuinţe construite prin ANL, iar din plafonul alocat în valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizând acelaşi algoritm de calcul, estimăm că, până la sfârşitul anului 2014, din plafonul destinat garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, până la sfârşitul anului 2014, din suma totală de 500 milioane de lei destinată garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

„Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program. Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului“, se precizează într-un comunicat al MF, citat de Agerpres.

Programul „Prima casă“ a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, în condiţiile în care era extrem de greu pentru persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziţiei sau construirii unei locuinţe în principal din lipsa garanţiilor solicitate de finanţatori.

Până în prezent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, au fost acordate prin programul „Prima casă“ 117.716 garanţii, din care circa 30% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro. Din totalul garanţiilor acordate, doar 239 de garanţii au fost executate, reprezentând o rată de default de doar 0,2%.