Apartament de inchiriat – sfaturi pentru proprietar

apartament-de-inchiriatDaca detineti un apartament sau o casa, este nevoie de putin efort fizic si financiar din partea dumneavoastra pentru a reusi sa le inchiriati in termen scurt, la un pret avantajos si unor persoane responsabile. Iata cativa pasi pe care trebuie sa-i urmati pentru o inchiriere reusita.

Apartament mobilat sau nemobilat

Hotarati-va daca doriti sa inchiriati apartamentul cu sau fara mobila. In cazul in care apartamentul de inchiriat va fi nemobilat, adunati toate piesele de mobilier si obiectele personale si depozitati-le intr-un loc sigur.

Pregatiti apartamentul pentru viitorii chiriasi

Faceti curatenie, verificati reteaua electrica si corpurile de iluminat pentru a va asigura ca functioneaza corect. Reparati eventualele stricaciuni. Verificati scarile si zona de la intrare, care trebuie sa fie sigure si in stare buna. Zugraviti peretii daca este necesar.

Estimati pretul la care vreti sa inchiriati apartamentul

Observati care sunt chiriile pentru alte apartamente de inchiriat similare din orasul/zona dvs. Comparati pretul dorit cu cheltuielile de intretinere ale apartamentului si ganditi-va ce veti introduce in rata lunara de chirie si ce veti incasa separat de la chiriasi – de exemplu cheltuielile cu utilitatile.

Contractul de inchiriere

Pregatiti un contract de inchiriere pe care sa il completati atunci cand gasiti chiriasi pentru apartamentul de inchiriat. Ganditi-va la eventuale conditii suplimentare pe care sa le specificati, cum ar fi numarul de chiriasi, sau daca acceptati sau nu animalele de companie.

Faceti reclama apartamentului de inchiriat

Puneti un semn ‘De inchiriat’ pe geamul sau usa apartamentului, raspanditi vestea in cercul de cunoscuti, dati anunt in ziare sau contactati o agentie imobiliara.

Alegeti chiriasul

Prezentati apartamentul celor care sunt interesati. Analizati cu atentie potentialii chiriasi, aflati informatii despre locul lor de munca sau sursele lor de venit. Observati daca sunt persoane de incredere. Dupa ce ati ales persoana potrivita, completati contractul de inchiriere.

Asigurari suplimentare

Pentru a va feri de eventuale neplaceri, inspectati impreuna cu viitorul chirias fiecare camera, notati pe o hartie ce obiecte exista si in ce stare. Dati o copie si chiriasului.

Luati in considerare incasarea unui depozit de siguranta.