Procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca !

aaa

Probabil cu toții ați observat și ați simțit destul de apăsată creșterea prețurilor pe piața imobiliară în ultima perioadă, iar acei dintre voi care ați achiziționat o locuință în Cluj-Napoca sau ați pornit căutarile în vederea unei achiziții imobiliare ați fost cel puțin surprinși de prețurile actuale de pe piață și de asemenea ușor confuzi.

Deoarece sunt multe statistici care estimează procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară în 2017 față de 2015, aș vrea să evidențiez faptul că, statisticile create pe baza prețurilor de listare ale apartamentelor și prezentarea lor pe site-urile de specialitate nu reflectă realitatea.

Prețul corect care ar trebui luat în calculul unui procent real de creștere, ar trebui să fie cel de tranzacționare, iar aceste valori se regăsesc în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a Primariei și în Bazele de date ale Agențiilor Imobiliare.

O altă eroare în calculul procentului de creștere a prețurilor efectuat de unele site-uri de publicitate imobiliară, o reprezintă includerea localităților din apropierea orașului Cluj-Napoca în acest calculul.

Adică, localități ca Florești, Apahida, Baciu, etc., unde creșterea prețurilor a fost mai semnificativă, influențează in mod eronat procentul de creștere a prețurilor pe piața imobiliară a localității Cluj-Napoca.

Și vreau să vă dau câteva exemple care să susțină teoria de mai sus!

În localitatea Florești, dacă în 2015 prețul de vânzare al unui apartament cu 2 camere în suprafață de 50-55 mp era de 25000 E -30000 E, adică prețul de tranzacționare era de 500 E-600 E /mp, în funcție de stadiul de predare ( finisat sau semifinisat), în 2017, prețul de vânzare al unui apartament similar este de 40000 E- 45000 E, ceea ce înseamnă un preț de 800E-900 E /mp.
Astfel în Florești procentul de creștere a prețurilor este de aprox. 60 %.

În Cluj-Napoca, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere, cu suprafețe între 45-50 mp, era de 50000 E-60000 E, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 70000-80000 Euro, în consecință, procentul de creștere este de 40%.

În localitatea Apahida, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere cu suprafețe între 45-50 mp era de 18000 E-20000 E, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 30000-40000 Euro, în funcție de stadiul de predare (finisat sau semifinisat), în consecință, procentul de creștere este de 80-85%.

După cum observați, procentul de creștere diferă în funcție de LOCALITATE, Apahida, Florești, Baciu, sunt localități distincte față de Municipiul Cluj-Napoca în consecință nu pot fi luate în calcul ca și cartiere ale Municipiului Cluj-Napoca în vederea stabilirii unui procent comun de creștere a prețurilor pe piața imobiliară, pentru că acesta nu ar reflecta realitatea.

Daca aceste exemple sunt prea generale și doriți o evaluare mai exactă al unui anume tip de imobil, ne puteți contacta pe mail la adresa office@impakt-imobiliare.ro sau la numerele de telefon afișate pe site-ul nostru www.impakt-imobiliare.ro .

Cornelia Ștețco
Specialist Imobiliar,
Impakt Imobiliare