Galleries

Vechea dilemă : Nou vs Vechi

final

 

Discutând în cadrul echipei Impakt Imobiliare pe tema cererii și nevoii cumpărătorilor de locuințe din ultimul an și analizând numărul și tipul tranzacțiilor imobiliare din primele 3 trimestre ale anului 2018, comparativ cu perioade similare din anii precedenți, am constatat o ușoară creștere a solicitărilor în ceea ce privește achiziția de imobile noi.

Și pentru că ne place să înțelegem cât mai bine nevoia existentă  pe piață, astfel încât să venim în întâmpinarea clienților cu soluții cât mai avantajoase, am schițat câteva teorii care să răspundă dilemei „Locuințe noi vs. locuințe vechi”.

 Una dintre ele ar fi că 60% dintre cumpărători sunt tineri cu vârste cuprinse între 22-40 ani și își doresc ca viitorul imobil să fie complet finisat și eventual mobilat și utilat.

Această dorință se naște fie din lipsa timpului alocat acestor acțiuni, fie din frica de a nu identifica persoane serioase și calificate pe parte de finisaje, sau din dorința de a economisi bani în eventualitatea în care aceștia fac tranziția de la o locuința cu chirie, la o locuința achiziționată cu credit bancar, iar în cazul apartamentelor seminfinisate, aceștia ar întra pe perioada finisajelor într-o situație de dublu cost, în care ar trebui să acopere atât rata aferentă noii achiziții, cât și chiria pentru locuința actuală, iar majoritatea dintre ei nu-și permit având în vedere și investiția inițială cu avansul și taxele aferente achiziției.

Un alt aspect de luat în considerare este deadline-ul lucrărilor de finisare, care de cele mai multe ori, este depășit semnificativ, astfel încât nu se poate estima cu exactitate finalizarea părții de mobilier, în ceea ce privește livrarea și montajul aparaturii electrice și a electrocasnicelor și în consecință, nici data renunțării la locuința actuală cu chirie.

De asemenea, faptul că în imobilele noi locuiesc cu preponderență tineri, cu aceeași medie de vârstă ca cea menționată mai sus,  este un aspect care înclină balanța spre achiziția de imobile noi.

O altă teorie, ar fi cea cu privire la condițiile de creditare și evaluare care sunt mult mai avantajoase pentru construcțiile noi decât pentru construcțiile vechi, iar acest lucru se reflectă și în condițiile de creditare prin Programul Guvernamental „Prima Casă”, program gândit în special pentru tinerii care achiziționează prima lor locuința.

Spre deosebire de un credit imobiliar ipotecar, unde avansul minim pentru achiziție de care trebuie să dispună cumpărătorii îl reprezintă procentul de 15% din suma evaluării imobilului care urmează a fi achiziționat, accesând Programul Guvernamental „Prima casă”, avansul pe care trebuie să-l dețină cumpărătorii este de 5% din suma evaluării imobilului care urmează a fi achiziționat.

Bineînțeles, prețul imobilului poate depăși suma evaluată, însă diferența dintre acestea va trebui suportată de către cumpărători în întregime din sursele lor proprii.

Plafonul maxim de creditare la imobilele vechi este de echivalentul în lei a 57000 Euro, iar la imobilele noi, este echivalentul în lei a 66500 Euro, imobile noi însemnând imobile care dețin Autorizația de construire emisă de nu mai mult de 3 ani de zile în urmă, de la momentul contractării unui credit prin Programul Guvernamental „Prima Casă”.

Un alt avantaj, pe lângă avansul mic, este dobânda, care este compusă din marja fixă a băncii creditoare + ROBOR, iar marja pentru un credit Prin Programul Guvernamental „ Prima Casă” este de 2%, față de 2,5 -4,5% în cazul unui credit imobiliar ipotecar standard.

Evaluările, în ceea ce privește imobilele noi, sunt mult mai apropiate de prețul de achiziție, prin prisma materialelor mai eficiente de construire, a normelor mai rigide de construcție și predare a lucrărilor precum și prin coeficientul termic și energetic mult mai ridicate. Iar dacă discutăm de imobile deja finisate, prețul finisajelor întră în evaluare, deci vor fi luate în calcul pentru creditare, pe când în cazul imobilelor semifinisate, costul de finisare trebuie să fie asigurat suplimentar de cumpărător, pe lângă costul de achiziție.

De asemenea, pentru a putea beneficia de avantajele accesării unui astfel de program guvernamental, trebuie îndeplinite și anumite condiții de eligibilitate, printre care:

 

      • să nu deții la momentul contractării, un alt imobil pe numele tău și/sau al soțului/soției, sau dacă deții, acesta trebuie să aibă suprafață mai mică de 50 mp;
      • să nu mai fi beneficiat anterior tu și/sau soțul sau soția de un astfel de program
      • să nu înstrăinezi imobilul în primii 5 ani după achiziție
      • să dispui de avansul minim de 5% din suma evaluată
      • imobilul trebuie să se încadreze într-una din clasele A, B, sau C, de eficientă energetică
      • să închei în momentul achiziției, polița de asigurare obligatorie (PAD) a locuinței precum și o polița de asigurare facultativă care să asigure împotriva tuturor riscurilor viitoarea locuința finanțată.

Un alt motiv pentru optarea în favoarea imobilelor noi îl reprezintă posibilitatea de a alege compartimentarea potrivită, orientarea dorită, etajul, precum și posibilitatea personalizării imobilului în ceea ce privește finisajele, dotările, posibilitatea achiziționării de parcări, garaje în imobil, locuri suplimentare de depozitare, accesul la lift ( obligatoriu pentru imobilele cu regim de înălțime mai mare de 3 niveluri).

Cu toții știm că achiziția unui imobil finisat, sau chiar complet mobilat și utilat, este mult mai comodă și mai avantajoasă ca și cost, iar când spunem mai avantajoasă ca și cost, ne referim în primul rând  la achiziția finisajelor ca materiale și manoperă, a mobilierului și a electricelor, a electrocasnicelor și a altor dotări, la un preț mult mai mic decât cel de achiziție, chiar dacă acestea se află într-o stare foarte bună sau sunt chiar noi, neutilizate încă.

Este la fel ca și în cazul achiziției unei mașini noi versus achiziției unei mașini second-hand, cum ai ieșit din reprezentantă cu ea, imediat i-a scăzut valoarea, indiferent cât ai rulat-o, nu vei obține același preț de achiziție în cazul în care o vinzi, chiar și imediat.

Însă, dezavantajul este că trebuie să acceptăm finisajele și dotările existente, precum și stilul persoanei care și-a pus amprenta asupra imobilului prin finisaje și mobilier, în condițiile în care, cu toții suntem diferiți, avem stiluri și nevoi diferite și de asemenea, valori diferite.

Pentru cei curajoși, care își asumă stresul amenajării locuinței lor de vis, însă vor beneficia la urmă și de satisfacția proiectului personal de amenajare finalizat pe gustul lor, am vrea să va ajutăm cu stabilirea bugetului în linii mari, deoarece aproape întotdeauna acesta se depășește, însă ar trebui să țineți cont de câteva aspecte înainte să începeți un proiect de amenajare interioară.

Costul finisajelor de calitate medie spre superior, pentru un imobil nou este de aproximativ 100 Euro/mp util, cost care poate oscila în funcție de opțiunea d-voastră în ceea ce privește costul materialelor de finisare.

Costul mobilierului și al electrocasnicelor se ridică la 100-150 E/mp, iar aici discutăm de cele de calitate medie spre superior, iar prețul poate oscila în funcție de pretențiile și nevoile fiecăruia.

Costuri cu transportul, manipularea, montarea, mobilierului, electricelor, electrocasnicelor, materialelor necesare de finisare, costuri care de cele mai multe ori, sunt omise din calculele inițiale.

Costurile cu corpurile de iluminat, obiectele decorative, perdele, galerii, covoare, lămpi, lustre, etc, pe care ne ferim să le aproximăm, deoarece fiecare doamna are un talent înnăscut de a le „ridica costurile” bugetate inițial 

În ceea ce privește imobilele vechi, nefinisate, trebuie avut în vedere, pe lângă bugetul de finisare, mobilier și dotări, și bugetul alocat pentru aducerea imobilului în starea de finisare, adică pregătirea acestuia prin eliminarea obiectelor din interior, gemuri vechi, pardoseli, gresie și faianță veche, uși de interior vechi, precum și schimbarea și înnoirea instalațiilor sanitare, electrice și termice.

Acestea sunt câteva aspecte care stau la baza luării deciziei de achiziție a unui imobil nou versus un imobil vechi.

Însă, în realitate, nu există proprietatea perfectă, există proprietatea potrivită nevoilor și posibilităților financiare din momentul achiziției.

Și pentru că nevoile noastre se schimbă în timp, va recomandăm să luați decizii înțelepte în ceea ce privește achizițiile imobiliare, nu care să satisfacă nevoile din prezent, ci care să se plieze și pe posibile nevoi/situații viitoare, raportate pe viitorii 5-10 ani, fără a pierde din vedere proiectele de viitor pentru zonele țintă și randamentul investiției.

Ps. Dacă ai și alte teme de interes la care ți-ar plăcea să primești un punct de vedere al unei echipe dedicate și pasionate de imobiliare, da-ne un semn, iar noi îți vom expune punctul nostru de vedere într-un articol viitor!

Noi, echipa Impakt Imobiliare, Credem în aceleași valori!”

 

 

 

Vacanță la cabană ? Iată câteva propuneri din partea Impakt Imobiliare

autumn-autumn-leaves-beautiful-206648 (1)

 

Rămânem în domeniul imobiliar, însă de această dată mergem către zona de relaxare și am vrea să vă propunem câteva locații deosebite. Pe testate!

Echipa Impakt Imobiliare a mers in teambuilding pentru că , nu-i așa ?! După muncă și răsplată!

Pensiunea Doru din localitatea Beliș, un loc minunat, perfect pentru activități atât indoor cât și outdoor. Noi ne-am bucurat de piscină interioară de 15×6 metri și de jacuzzi-ul cu 10 locuri. Am vrea să știți că mâncarea este excelentă iar gazdele deosebit de primitoare.

Ne-am bucurat de spațiul outdoor care a fost un mediu foarte plăcut și ne-a permis desfășurarea în voie a diferitelor jocuri de echipă. Mai jos aveți link-ul

https://pensiunea-doru.ro/

Cea de a doua pensiune este Roua de Munte, locul unde am facut celălalt teambuilding. Amplasarea și panorama acestei locații este una cu totul specială.

http://www.pensiunea-roua-de-munte.ro/

În luna aprilie a acestui an, echipa Impakt a organizat un team meeting ad hoc la Pensiunea Victoria. Mediul relaxat ne-a ajutat să găsim cele mai bune idei pentru a crea un serviciu excelent pentru clienții noștri.

https://www.facebook.com/pensiuneagroturisticavictoria/

Ne apropiem din nou de perioada concediilor de sărbatori și cati dintre noi nu au inceput deja căutarile pentru un spațiu de închiriat pentru petrecerea de Crăciun sau cea dintre ani.

Vă recomandăm cu mare drag aceste doua opțiuni, garantăm că ambele îți vor satisface nevoia de relaxare și de petrecere.

Te-ai gândit vreodată să cumperi o casă de vacanță ?

Dacă pleci des în vacanță la munte, îți place să petreci timp în natura și nu te sperie vremea capricioasă din vârf de munte, poate că este timpul să te  gândești  să-­ți  construiești  propria  cabană. Avantajele  sunt  numeroase:  pe  termen  lung economisești  banii  pe  care  altfel  i­-ai  cheltui  pe  închirierea  unei  camere,  îți  poți  lua  gasca  de prieteni cu tine într­-un concediu prelungit, îți poți organiza spațiul și grădina cum vrei tu.

Există două opțiuni dacă te-­ai hotărât să ai propria ta cabană la munte: de la a o construi de la zero, până la a o cumpara gata.

Când îți cumperi o cabană, alege una care să aibă și câțiva metri pătrați de curte pe care sa o poți aranja după bunul plac. Florile de munte care apar în timpul verii sunt superbe și schimbă aspectul oricărei curți, indiferent de cât de mică este. În plus, acestea sunt mai rezistente, așa că nu vei sta cu grija că trebuie să faci drumuri săptămânale pentru a le îngriji.

Pentru perioadele în care ești plecat, poți lăsa unui vecin sau cuiva din apropiere numărul tău de telefon și să-­l rogi să mai arunce o privire din când în când pentru a se asigura că totul este în regulă.

Nu uita că cel mai important este să ai parte de liniște și relaxare și să evadezi din aglomerația marilor orașe, așa că deconectează­te de la tehnologie și de la grijile cotidiene când mergi să petreci câteva zile în creierul munților, la aer curat și răcoare.

Dacă te interesează să cumperi o cabană, te invităm să răsfoiești lista noastră cu oferte de proprietăți :

http://impakt-imobiliare.ro/oferte/vanzare/cabane/

 

 

 

 

 

Vrei să îți cumperi o casă? Uite câteva sfaturi!

casa de vanzare

Continuăm seria articolelor despre achiziționarea locuințelor de această dată cu  câteva tips&tricks pentru achiziționarea unei case. Una din cele mai importante decizii financiare din viața oricărei persoane o reprezinta cumpărarea unei case.

O casă veche poate sa fie uneori mai practică sau chiar mai eficientă decât o casa nou construită. Însă trebuie să ai în vedere că această casă ascunde adesea și unele hibe și probleme care te pot face, după achiziționare, să scoți fără să vrei din buzunar o sumă suplimentară de bani pentru repararea problemelor respective.Tocmai de aceea este foarte important să pui în balanță întotdeauna atât beneficiile cât și dezavantajele cu care vine la pachet o casă veche.

Ia în calcul distanța dintre casă și locurile unde mergi frecvent

Ia  in considerare atât timpul cât și costul cu transportul (benzina sau abonamentul pe mijloacele de transport în comun ) pentru a te duce și a te intoarce zilnic de la birou. Daca sunteți o familie cu copii, în mod cert ar trebui să te intereseze ca unitățile de învățământ să fie cât mai aproape și bineînteles, ai în vedere unde e cel mai apropiat supermarket sau hipermarket pentru a te putea aproviziona cu alimente și alte lucruri atunci când e nevoie.

Acestea sunt doar trei lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Poți completa cu parcul, piața de legume și fructe, un loc de joaca etc. în functie de ce este important pentru tine acum ( + include aici și modificările pe termen lung pe care ai de gand să le faci in viața ta, pentru că majoritatea oamenilor cumpară o casă pentru a o păstra întreaga viață).

Informează-te asupra instalației electrice

Verifică prizele și întrerupătoarele și intreabă proprietarul actual când a fost înlocuită ultima dată instalația electrică și dacă poate suporta consumatori puternici.

Inspectează instalațiile tehnico-sanitare

Când faci asta, uită-te în special în spatele bateriilor, sub cadă și în spatele rezervorului de la toaleta. De asemenea ai in vedere panta de scurgere, dacă este executata în mod corespunzator, pentru ca apa din baie să se scurgă către gura de canalizare și să nu rămână în vreun alt colț al camerei.

Centrala termica și aerul conditionat

Dacă există astfel de aparate în casă, trebuie pornite și testate. Altfel, poți constata ca aparatele sunt stricate și ai cumparat casa cu niște functionalități pe care de fapt nu le are.

Evaluează corect

Depistate înainte de cumpărare, problemele cu care casa vine la pachet, te pot ajuta să negociezi în favoarea ta și să scazi prețul casei respective. Însă atunci când îl scazi, pune în balanță și cât te va costa să repari acele hibe pe care le-ai constatat și apoi trage linie și vezi dacă reducerea obținută te ajută să repari neajunsurile casei sau te vor face să scoți din buzunar o sumă suplimentară. Ia și aceste lucruri în considerare, pentru că de bună seamă se vor adauga la bugetul necesar pentru transformarea casei vechi în casa visurilor tale.

Costurile cu utilitățile  

Tot ce înseamă utilitățile necesare confortului optim al casei. Încălzire, apă curentă, iluminat și toate celelalte, corelate. Este bine să le știi înainte a achiziționa casa pentru că alfel s-ar putea să ai reale surprize. Nu este totuna să plătești utilități de 500 lei sau de 200 de lei lunar, doar pentru că ai o casă cu consum energetic foarte ridicat.

Gradul de finisare

Majoritatea vânzătorilor de case noi, vând locuințe semifinisate. În primul rând pentru că sunt mai ieftine și apoi pentru a putea fi personalizate de cumpărător. Gradul de finisare al casei va influența costul  total al casei cu cel putin 15-20%.

Prețul pe metrul pătrat util

Unul din indicatorii cheie în imobiliare, pentru că permite comparația între zone diferite și chiar între țări și localități.

Altă soluție – Cumpără o casă la stadiul semifinisat!

Atunci  când  cumperi  o  casă sau  un  apartament  nou,  ai  la  dispoziție  două  variante:  fie  achiziționezi locuința cu toate finisajele și îmbunătățirile gata efectuate, fie cumperi o locuință semifinisată. Foarte mulți dezvoltatori imobiliari vând case noi, însă nefinisate. Acestea au prețuri cu până la 20% mai mici decât în cazul în care ar fi beneficiat de toate finisajele în momentul achiziției.

Varianta „la roșu” este,  astfel, mai profitabilă decât  achiziționarea unei  case  cu toate finisajele.  Tu  va trebui să  continui ulterior lucrările de interior, însă acest lucru te va ajuta să economisești câteva mii de euro până să te muți efectiv în casă.

Cumpără o casă în afara orașului

Dacă  vrei să  cumperi  o  casă  la  un  preț  foarte  mic,  orientează‐te  către  o  locuință  aflată  la  periferia orașului sau  chiar  în  afara  acestuia.  Singurul  lucru  la  care  trebuie să  te  gândești  este  infrastructura. Calculează cât timp faci efectiv de la potențiala ta casă până la locul de muncă, utilizând mijloacele de transport pe care le ai la dispoziție. Ai putea afla că petreci mult mai puțin timp în trafic, deplasându‐te din afara orașului până la locul de muncă sau până în centru, decât petreci în acest moment.

Vizitează locuința împreună cu un expert

Înainte de a cumpăra locuința și mai ales în timpul negocierilor de preț, vizitează locuința cu o persoană care lucrează în domeniul construcțiilor și/sau imobiliare și poate constata eventualele defecțiuni ale instalațiilor sau de calitatea precară a lucrărilor de interior. Acest lucru este descurajant pentru proprietarul care pretinde un preț mai mare decât cel real, iar tu afli de fapt  ce ești pe cale să cumperi.
Acestă strategie te ajută enorm atunci când negociezi prețul locuinței și când îl compari cu prețurile altor case care ți‐au făcut cu ochiul.

Dacă ți-a fost de folos articolul, aruncă o privire pe casa de mai jos din Cartierul Iris care poate fi casa visurilor tale.

Casa este dispusă pe 2 niveluri, P+E, are suprafata utila de 120 mp, teren în proprietate de 350 mp, se predă la stadiul semifinisat cu toate instalațiile pe poziții, centrală termică, calorifere iar parterul dispune de încălzire în pardoseală.
Un mare plus îl reprezintă calitatea construcției și a amenajării exterioare, suprafața vitrată destul de generoasă, poziția și orientarea care dau o luminozitate deosebită casei precum și un coeficient termic destul de ridicat, iar faptul că toate cele 3 băi sunt prevăzute cu geam accentuează atenția la detalii a dezvoltatorul pentru confortul viitorilor locatari.

Vă recomandăm spre vizionare această casă și suntem ferm convinși că o veți lua în considerare ca opțiune pentru o viitoare locuintă !

http://impakt-imobiliare.ro/oferta/18778

cumparare casa iris cumparare casa3

Vrei sa iti cumperi un apartament ! Cum il alegi ?

a69b762a-0243-4ca9-b420-ea6094d6ec15

Esti aici pentru ca ai ajuns in momentul vietii tale in care iti doresti sa achizitionezi o casa pentru tine si familia ta. Felicitari!

Pregateste-te pentru o cursa lunga si pe alocuri anevoioasa in achizitionare. Inarmeaza-te cu rabdare si atentie la detalii. Aceste doua „ingrediente” te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie. Daca vrei sa iti sporesti sansele si sa mai predai din responsabilitati, contracteaza un agent imobiliar. Specialistul se poate ocupa de cererea ta astfel incat tu nu iti pierzi nici timpul nici rabdarea in cautarea apartamentului perfect.

START CAUTARI!

Primul criteriu este locatia. Cu totii ne dorim sa locuim intr-o zona buna , iar acest concept de „zona buna” poate insemna altceva pentru fiecare. Daca voi sunteti o familie tanara, fara copii, probabil v-ati dori un apartament cat mai aproape de centrul orasului unde se desfasoara frecvent evenimente de interes, unde sunt restaurante, baruri. Ori poate daca sunteti o familie cu copii la scoala sau gradinita, o zona mai linistita in aproprierea unitatilor de invatamant gimnazial si parcuri v-ar fi mai potrivita. Oricare ar fi situatia voastra, orientati-va catre un apartament pe care il puteti revinde in cazul in care va fi nevoie. Asadar locatia este foarte importanta si garanteaza succesul achizitiei dar si al unei posibile vanzari ulterioare.

Ritmul vietii noastre si nevoia de confort ne cer sa avem cat mai aproape locuri de procurare a necesarului de hrana si relaxare. Cu alte cuvinte supermarket-urile, bancile, farmaciile sunt elemente de trai cotidian indispensabile. Gradinile, parcurile din apropierea cladirii functioneaza ca un colt de relaxare nu mai departe de cartierul tau.

 

Cladirea unde se afla apartamentul este importanta. Pe langa siguranta, imobilul in care va veti muta trebuie sa va faca sa va simtiti acasa inca de la intrare. Spatiile comune cum ar fi scara interioara a blocului, existenta mai multor lifturi si gradina din fata blocului sunt aspecte care creeaza confort si dau curs relaxarii. La finalul zilei mergem acasa sa ne relaxam, nu-i asa?

Etajele intermediare sunt de preferat in detrimentul parterului sau al ultimului etaj, de obieci, insa am vrea sa stiti ca atat parterul cat si etajul superior au propriile avantaje. In cazul parterului, o mica gradina poate fi compromisul dintre apartament si casa. Accesul facil in afara poate reprezenta un real beneficiu in cazul familiilor cu copiii sau animale de companie.

Etajul superior poate veni la pachet cu o priveliste exceptionala, lucru pe care etajul 2, de exemplu, nu il poate oferi.

De stiut! Extremitatile unei cladiri au preturi cu pana la 10% mai mici la cumparare, iar in cazul chiriilor, pretul este acelasi ca si pentru un etaj intermediar ceea ce duce la un randament mai bun al investitiei.

 

Parcarea – acest „new black” al imobiliarelor

Un loc de parcare costa si in bugetul de achizitie ar trebui sa adaugi intre 8000 si 10.000 de euro pentru parcare. Pare mult, insa gandeste-te la beneficiul de a-ti sti masina in siguranta pe timpul noptii intr-o parcare subterana. Intemperiile meteo, persoanele rauvoitoare sau orice alt potrential risc dispare atunci cand ai un loc de parcare acoperit.

Sa ne imaginam o situatie: este Decembrie, ora 7:30 dimineata, -5 grade Celsius, a nins noaptea trecuta asa ca trebuie sa dai zapada de pe masina inainte de a te urca la volan, dupa care trebuie sa petreci cateva minute asteptand sa se incalzeasca motorul. Aceasta situatie ramane numai ipotetica daca tu detii un loc de parcare acoperit. La fel cum si cea din Iulie, 35 de grade afara, 60 de grade in masina este improbabila in favoarea unei temperaturi de 25 de grade maxim. La toate acestea adaugam si confortul de a nu trece prin ploaie si vant cu bagajele pana la si de la masina.

Vecinii – omul este un fiinta sociala si tot omul are nevoie de propria intimitate. Atunci cand decizi sa achizitionezi un apartament, n-ar strica sa faci o mica documentare despre vecini. Cine sunt, cu ce se ocupa, care este in general ritmul vietii lor.

 

Dupa ce ai bifat aceste 4 criterii, treci mai departe la pasul 2, vizionarea apartamentului, dar despre asta intr-un articol viitor. Pana atunci te invitam sa arunci o privire asupra unor proprietati din portofoliul nostru: https://impakt-imobiliare.ro/

Daca iti putem fi de ajutor in cautarile tale, nu ezita sa ne contactezi: 0364 410193  /  0753 321312 !

Procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca !

aaa

Probabil cu toții ați observat și ați simțit destul de apăsată creșterea prețurilor pe piața imobiliară în ultima perioadă, iar acei dintre voi care ați achiziționat o locuință în Cluj-Napoca sau ați pornit căutarile în vederea unei achiziții imobiliare ați fost cel puțin surprinși de prețurile actuale de pe piață și de asemenea ușor confuzi.

Deoarece sunt multe statistici care estimează procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară în 2017 față de 2015, aș vrea să evidențiez faptul că, statisticile create pe baza prețurilor de listare ale apartamentelor și prezentarea lor pe site-urile de specialitate nu reflectă realitatea.

Prețul corect care ar trebui luat în calculul unui procent real de creștere, ar trebui să fie cel de tranzacționare, iar aceste valori se regăsesc în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a Primariei și în Bazele de date ale Agențiilor Imobiliare.

O altă eroare în calculul procentului de creștere a prețurilor efectuat de unele site-uri de publicitate imobiliară, o reprezintă includerea localităților din apropierea orașului Cluj-Napoca în acest calculul.

Adică, localități ca Florești, Apahida, Baciu, etc., unde creșterea prețurilor a fost mai semnificativă, influențează in mod eronat procentul de creștere a prețurilor pe piața imobiliară a localității Cluj-Napoca.

Și vreau să vă dau câteva exemple care să susțină teoria de mai sus!

În localitatea Florești, dacă în 2015 prețul de vânzare al unui apartament cu 2 camere în suprafață de 50-55 mp era de 25000 E -30000 E, adică prețul de tranzacționare era de 500 E-600 E /mp, în funcție de stadiul de predare ( finisat sau semifinisat), în 2017, prețul de vânzare al unui apartament similar este de 40000 E- 45000 E, ceea ce înseamnă un preț de 800E-900 E /mp.
Astfel în Florești procentul de creștere a prețurilor este de aprox. 60 %.

În Cluj-Napoca, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere, cu suprafețe între 45-50 mp, era de 50000 E-60000 E, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 70000-80000 Euro, în consecință, procentul de creștere este de 40%.

În localitatea Apahida, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere cu suprafețe între 45-50 mp era de 18000 E-20000 E, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 30000-40000 Euro, în funcție de stadiul de predare (finisat sau semifinisat), în consecință, procentul de creștere este de 80-85%.

După cum observați, procentul de creștere diferă în funcție de LOCALITATE, Apahida, Florești, Baciu, sunt localități distincte față de Municipiul Cluj-Napoca în consecință nu pot fi luate în calcul ca și cartiere ale Municipiului Cluj-Napoca în vederea stabilirii unui procent comun de creștere a prețurilor pe piața imobiliară, pentru că acesta nu ar reflecta realitatea.

Daca aceste exemple sunt prea generale și doriți o evaluare mai exactă al unui anume tip de imobil, ne puteți contacta pe mail la adresa office@impakt-imobiliare.ro sau la numerele de telefon afișate pe site-ul nostru www.impakt-imobiliare.ro .

Cornelia Ștețco
Specialist Imobiliar,
Impakt Imobiliare